Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2010

Κάλεσμα σωτηρίας για τον Ερασιτέχνη

Κάλεσμα προς όλους, επιφανείς και απλούς φιλάθλους, να βοηθήσουν με κάθε τρόπο τον Ερασιτέχνη Παναθηναϊκό απεύθυνε το ΔΣ, στην εκδήλωση που έγινε το απόγευμα της Δευτέρας. Ο Μιχάλης Κίτσιος και τα υπόλοιπα μέλη ανέλυσαν τη ζοφερή πραγματικότητα για το σύλλογο και ζήτησαν τη βοήθεια όλων, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα.

Στο πάνελ της εκδήλωσης κάθισαν Μιχάλης Κίτσιος, Στέφανος Αυγουλέας, Νικόλαος Ρισβάς, Σωτήρης Λουμίδης. Στην αίθουσα παρέστησαν ο Δημήτρης Γόντικας εκπροσωπώντας την ΠΑΕ, ο Μιχάλης Γεωργαντής την ΚΑΕ, οι Αλέξανδρος Έλληνας, Θοδωρής Λιακόπουλος, Νίκος Πλυτάς, Τάσος Τεντζέρης, Βασίλης Κωνσταντίνου, καθώς και αρκετοί οργανωμένοι οπαδοί του Παναθηναϊκού.

Ο απερχόμενος πρόεδρος έκανε μια αναδρομή από τη στιγμή που παρέλαβε το τιμόνι του Ερασιτέχνη και στάθηκε στις προσπάθειες που έγιναν. Παράλληλα, αναφέρθηκε στο θέμα του γηπέδου του Βοτανικού και των εγκαταστάσεων του και δεν παρέλειψε να στείλει πρόσκληση προς όλους να βοηθήσουν. Αναλυτικά το περιεχόμενο της ομιλίας του:

"Στην εκδήλωση είχαν προσκληθεί όλα τα μέλη της Παναθηναϊκής οικογένειας (παράγοντες όλων των τμημάτων του Παναθηναϊκού, φίλαθλοι, πρώην αθλητές, φίλοι, δημοσιογράφοι).

Αντικείμενο της συνάντησης-εκδήλωσης είναι η ενημέρωση για την οικονομική και αγωνιστική κατάσταση του μεγαλύτερου ελληνικού συλλόγου και οι προοπτικές για το μέλλον και τους στόχους του στην αρχή της δεύτερης εκατοεντηρίδας του, σε μια ιδιαίτερα δύσκολη και κρίσιμη περίοδο για το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας.

Ιστορικό από 7-7-2009

Το καλοκαίρι του 2009, ο Θ. Γιαννακόπουλος, που για πολλά χρόνια μαζί με την οικογένειά του ήταν σχεδόν ο αποκλειστικός χρηματοδότης του ΠΑΟ, αποφάσισε να αποσυρθεί από τα διοικητικά δρώμενα του Συλλόγου.

•Μετά από αδυναμία εξεύρεσης διάδοχης κατάστασης και προκειμένου να αποφευχθεί η λύση του Πρωτοδικείου με επισκέφθηκε ο κύριος Πιστιόλης, και μου ζήτησε να συγκροτήσουμε ένα Διοικητικό Συμβούλιο «Σωτηρίας» με την υπόσχεση ότι θα υπάρξει οικονομική στήριξη στην προσπάθεια.

•Πράγματι την τελευταία στιγμή και κατόπιν προσωπικής μου πρόσκλησης προς κάθε ένα σύμβουλο, συγκροτήθηκε το Δ.Σ. αποτελούμενο από ανθρώπους που προσφέρθηκαν εθελοντικά να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της κρίσιμης κατάστασης

•Στην διάρκεια των πρώτων μηνών έγινε πολύ μεγάλη και επίπονη προσπάθεια στο να συγκροτηθούν οι αθλητικές ομάδες του ΠΑΟ για τη νέα αγωνιστική περίοδο καθώς δεν υπήρχε προγραμματισμός για μετεγγραφές ή ανανεώσεις συμβολαίων, ενώ υπήρχαν ανειλημμένες υποχρεώσεις με υψηλό οικονομικό κόστος.

•Επί πλέον δεν είχαν εξασφαλιστεί οι κατάλληλοι αγωνιστικοί χώροι μετά τον αποκλεισμό της Λεωφόρου (ως έδρας) για τα βασικά αθλήματα, με κίνδυνο την αδυναμία συμμετοχής τους στα αντίστοιχα πρωταθλήματα

•Δεν θα γίνει αναφορά στα δεκάδες άλλα μικρά και μεγάλα προβλήματα που είχε να αντιμετωπίσει το συμβούλιο αυτό (δικαστικές αποφάσεις, αγωγές για παλαιές οφειλές, απαιτήσεις αθλητών, προπονητών, προμηθευτών, κλπ).

•Το νέο Δ.Σ. προχώρησε από την πρώτη περίοδο 2009-2010 σε κινήσεις:

•Αγωνιστικά οι ομάδες μας πραγματοποίησαν σημαντικές διακρίσεις

•Αποτανθήκαμε στους επώνυμους Παναθηναϊκούς και με τη βοήθεια μόνο των κ. Θ. Γιαννακόπουλου, Ι. Βαρδινογιάννη και Ν. Πατέρα αντιμετωπίσαμε κατά το καλλίτερο δυνατό τρόπο την οικονομική διαχείριση του συλλόγου.

•Βεβαίως προέκυψε έλλειμμα, αλλά πρέπει να γίνει κατανοητό ότι παραλάβαμε ένα τόσο βεβαρημένο και με υψηλό λειτουργικό κόστος Σύλλογο και δεν μπορούσαμε αρχικά να αλλάξουμε την κατάσταση.

Τα πεπραγμένα του Δ.Σ την περίοδο 2009-2010 παρουσιάστηκαν στην Γενική Συνέλευση του Ιουλίου 2010 και εγκρίθηκαν από αυτήν. Εξηγήθηκε η δύσκολη οικονομική κατάσταση και ζητήθηκε έγκριση για περαιτέρω περικοπές, με παράλληλη εξάντληση των προσπαθειών για την κατάρτιση ομάδων ικανών, όπως μόνο αρμόζει στον μεγαλύτερο σύλλογο της Ελλάδας.

•Για τη νέα αγωνιστική περίοδο 2010 – 2011:

•Προσπαθήσαμε να βρούμε νέους πόρους χρηματοδότησης

•Προσπαθήσαμε να διαπραγματευτούμε σε ευνοϊκότερη βάση τα χρήματα που παίρνουμε από τα εισιτήρια της ΠΑΕ και της ΚΑΕ καθώς και για το ενοίκιο της Λεωφόρου.

•Μειώσαμε περαιτέρω την εφάπαξ εγγραφή και την μηνιαία συνδρομή για τα μέλη μας.

•Αναβιώσαμε αθλητικά τμήματα που ήταν ανενεργά

•Δημιουργήσαμε τμήμα marketing και χορηγιών προκειμένου να αξιοποιήσουμε καλλίτερα τις δυνατότητές του ΠΑΟ.

•Πρωτοτυπήσαμε με την πρόσφατη προσπάθειά μας με τα SMS

•Και βεβαίως αποτανθήκαμε και πάλι στους επώνυμους Παναθηναϊκούς. Αυτή τη φορά όμως χωρίς κανένα αποτέλεσμα.

•Προσπαθήσαμε να τοποθετήσουμε εκπροσώπους του ΠΑΟ σε όλα τα συμβούλια των Ομοσπονδιών όπου μέχρι τώρα η παρουσία του ΠΑΟ ήταν σχεδόν ανύπαρκτη.

•Καταρτίσαμε διοικητικό οργανόγραμμα, το οποίο ο τύπος απεκάλεσε «ένα μικρό θαύμα», προκειμένου να υπάρχουν κανάλια συνεννόησης και επικοινωνίας

•Επεξεργαστήκαμε ένα τριετές πρόγραμμα όπου ο σύλλογος θα κατορθώσει, υπό ορισμένες προϋποθέσεις, να είναι οικονομικά ανεξάρτητος.

•Έγιναν ουσιαστικά βήματα για το μεγάλο θέμα του γηπέδου και των εγκαταστάσεων στο Βοτανικό.

oΕπαναβεβαιώθηκε και οριστικοποιήθηκε με το ΥΠΕΚΑ ότι η παράδοση της Λεωφόρου θα γίνει μετά την ολοκλήρωση των εγκαταστάσεων του ΠΑΟ και την έκδοση άδειας λειτουργίας τους.

oΠετύχαμε την οριστικοποίηση της έκτασης των εγκαταστάσεων του Συλλόγου αυξάνοντας τα 5000 τμ της αρχικής σύμβασης σε 7500 τμ.

Πετύχαμε, επί πλέον, την έγκριση για την δημιουργία δεξαμενής-πισίνας

Παρόλο αυτά και λόγω των οικονομικών δυσκολιών, που θα σας αναλυθούν, αναγκαστήκαμε, μέσω του Τύπου, να δηλώσουμε την πρόθεσή μας να παραχωρήσουμε σε τρίτο το τμήμα του βόλεϊ ανδρών, όπως και στο παρελθόν είχε συμβεί, προκειμένου να ανταποκριθούμε στις οικονομικές υποχρεώσεις του.

Δυστυχώς μόνον η «πρόταση Γκάμαρη» υπήρξε! Είχαμε υποχρέωση να ασχοληθούμε με αυτή και να την εξαντλήσουμε. Τελικά ευτυχώς δεν προχωρήσαμε, αλλά όμως χάθηκε πολύτιμος χρόνος.

Αποφασίσαμε , για τους λόγους αυτούς, να σας ενημερώσουμε για την κατάσταση, να σας αναφέρουμε τις πιθανές λύσεις και να συζητήσουμε από κοινού ιδέες για τον αγαπημένο μας Σύλλογο.

Αποτανθήκαμε και πάλι για βοήθεια σε όλους όσοι δήλωναν με λόγια μέσω του Τύπου την αγάπη τους προς τον Παναθηναϊκό αλλά και πάλι χωρίς αποτέλεσμα.

Οικονομικά στοιχεία - προτάσεις

Ο ΠΑΟ σήμερα δραστηριοποιείται σε 14 τμήματα

Ομαδικά 4 - Ατομικά 10

Επί σειρά ετών ο προϋπολογισμός ήταν το 95% περίπου για τα ομαδικά αθλήματα, και 5% για τα ατομικά αθλήματα, αν δε εξαιρέσουμε από τα ατομικά τον στίβο τότε ο προϋπολογισμός για τα υπόλοιπα 9 τμήματα ήταν μικρότερος του 2%.

Τα έσοδα του Σωματείου είναι συγκεκριμένα αν και πολλές φορές υπάρχουν και απρόβλεπτες απώλειες (βλέπε αγώνες χωρίς φιλάθλους λόγω τιμωριών)

Τα έσοδα από τις Ακαδημίες που διατηρεί ο Σύλλογος έτσι όπως είναι δομημένες μετά βίας καλύπτουν τα έξοδά τους και χρειάζεται ο Σύλλογος να καλύπτει και τα υπέρογκα έξοδα του ΟΑΚΑ. Με ριζική όμως αναδιοργάνωση μπορεί να γίνουν προσοδοφόρες για τον Σύλλογο.

Ομοίως θα χρειαστεί ένα μικρό χρονικό διάστημα για να αποδώσουν νέα έσοδα οι ενέργειες που έχει κάνει το νεοσύστατο τμήμα marketing και χορηγιών.

Με αυτά τα δεδομένα δύο είναι οι πιθανές λύσεις που το παρόν Δ.Σ. θέτει προς συζήτηση σε όλη την Παναθηναϊκή οικογένεια:

Α' Λύση

Οι οικονομικά εύρωστοι εμπλεκόμενοι με την ΠΑΕ,

οι οικονομικά εύρωστοι εμπλεκόμενοι με την ΚΑΕ και

οι οικονομικά εύρωστοι εγνωσμένοι ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΙ να συνδράμουν οικονομικά προκειμένου να δημιουργηθεί ένα κεφάλαιο «Σωτηρίας του ΠΑΟ» ύψους € 1.600.000 για να δημιουργηθούν έτσι οι προϋποθέσεις για την ομαλή λειτουργία, την ανάπτυξη και την οικονομική αυτοδυναμία του Συλλόγου.

Εν συνεχεία, είτε θα εκλεγεί, βάσει των καταστατικών διατάξεων του Συλλόγου, νέο Δ.Σ

με τις υποδείξεις των ανθρώπων που έβαλαν τα χρήματα, το οποίο και θα αναλάβει την διοίκηση και διαχείριση, είτε με κοινή συναίνεση αυτών θα παραμείνει το παρόν Δ.Σ μέχρι τη λήξη της θητείας του.

Β' Λύση

Να βρεθούν χορηγοί οι οποίοι θα αναλάβουν το τμήμα βόλεϊ ανδρών και το τμήμα βόλεϊ Γυναικών.

Και στις δύο περιπτώσεις, το παρόν Δ.Σ. έχει θέσει τις βάσεις ο Παναθηναϊκός Α.Ο.με την συνδρομή των Φιλάθλων, μέσω μαζικής εγγραφής τους ως μέλη και οικονομικής ενίσχυσης με τα SMS, να αναλάβει όλες τις υποχρεώσεις έτσι ώστε να μπορέσει να προχωρήσει σε ανάπτυξη και διάκριση των υπολοίπων αθλητικών τμημάτων του, όπως αρμόζει στην ιστορία του μεγαλύτερου συλλόγου της Ελλάδας.

Μέλη

Η εγγραφή μέλους στον Παναθηναϊκό Α.Ο. (όπως σε όλα τα αθλητικά σωματεία) προβλέπεται στο ν. 2725/1999 και στο καταστατικό του Συλλόγου. Το Δ.Σ. έχει αποφασίσει ότι για διευκόλυνση όλων όσοι θέλουν να γίνουν μέλη να κατατίθεται στα γραφεία η αίτηση, επικυρωμένο (π.χ. από ΚΕΠ) αντίγραφο της ταυτότητας, αντίγραφο ποινικού μητρώου γενικής χρήσης και υπεύθυνη δήλωση του αιτούντος και περί μη άσκησης ποινικής δίωξης, περί μη φυγοποινίας και μη στέρησης της φιλάθλου ιδιότητας. Παράλληλα, το παρόν Δ.Σ έχει αποφασίσει ότι με την κατάθεση των δικαιολογητικών αυτών, του ποσού εγγραφής και της συνδρομής, δύο μέλη του θα υπογράφουν την αίτηση σε περίπτωση που ο αιτών δεν γνωρίζει κάποια μέλη του Π.Α.Ο.".

Τοποθέτηση Γόντικα

Μετά το τέλος της ομιλίας του Μιχάλη Κίτσιου, το λόγο πήρε ο Σωτήρης Λουμίδης και αναφέρθηκε στα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο σύλλογος και στην ανάγκη να υπάρξει ένα πλάνο που θα οδηγήσει στην αυτάρκεια. Παράλληλα, ζήτησε να βρεθεί λύση στα χρήματα με τα εισιτήρια από την ΠΑΕ και την ΚΑΕ, τα οποία θα δώσουν μια σημαντική ανάσα στα ταμεία. Ακολούθησε ανάλυση από τον Στέφανο Αυγουλέα για τη νέα διαδικασία εγγραφής.

Καυστικός για τις ΠΑΕ και ΚΑΕ Παναθηναϊκός ήταν ο Μαρσέλος Ιωακείμ, ο οποίος δεν δίστασε να τις κατηγορήσει ότι δεν αποδίδουν αυτά που πρέπει στον Ερασιτέχνη και μάλιστα έκανε λόγο για χρησιμοποίηση του σήματος του συλλόγου χωρίς όφελος για τη "Μάνα του Λόχου". Από την πλευρά του, ο Βασίλης Κωνσταντίνου ζήτησε να υπάρξει αξιοποίηση των παλαιμάχων αθλητών όλων των τμημάτων.

Ο αντιπρόεδρος της ΠΑΕ Δημήτρης Γόντικας, ως εκπρόσωπος της ΠΑΕ, υποστήριξε: "Παρίσταμαι ως εκπρόσωπος της ΠΑΕ, αλλά έχω ξεκινήσει ως αθλητής του Ερασιτέχνη. Για τα τρία ερωτήματα του κυρίου Μαρσέλου, για όσο διάστημα είμαι στην ΠΑΕ, οι πληρωμές έχουν γίνει στην ώρα τους. Αλλά υπάρχουν και άλλες βοήθειες, όπως ας πούμε το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα που ήρθαν και μας ζήτησαν και όλα πήγαν καλά. Στο Δ.Σ της ΠΑΕ ετέθη το θέμα της μίσθωσης της Λεωφόρου που παρότι υπήρξαν άνθρωποι που ήταν αντίθετοι η μίσθωση παρέμεινε. Τα λεφτά τα παίρνει ο Ερασιτέχνης είτε κανονικά, είτε με διευκολύνσεις.

Το πρόβλημα για εμάς δεν είναι ξένο και μας αφορά. Για το σήμα του Παναθηναϊκού, πράγματι ο νόμος λέει πως η ΠΑΕ οφείλει το 10% στον Ερασιτέχνη για τις εμπορικές χρήσεις του σήματος. Είμαστε ανοικτοί σε όποιον θέλει να τα δει, αλλά τα έσοδα δεν είναι και τόσα πολλά. Μόνο τότε που κλείσαμε τα 100 χρόνια υπήρξαν περισσότερα έσοδα. Το πρόβλημα για εμάς είναι γνωστό, είναι εγνωσμένο, αλλά το θέμα είναι πως η μεγαλύτερη δύναμη είναι ο κόσμος. Μόνο αυτός μπορεί να κρατάει τόσα τμήματα σε ζωή.

Υπήρξε σκέψη για τη νέα χρονιά να πούμε του χρόνου στους κατόχους διαρκείας να δώσουν και 10 ευρώ παραπάνω στον Ερασιτέχνη. Ο πραγματικός πυρήνας θα πρέπει να είναι ο κόσμος. Μπορούμε ως ΠΑΕ να προτείνουμε μέτρα, αλλά χρειάζεται χρόμος ωρίμανσης. Να υπάρχει μια διαδικασία για το που θα πάνε τα λεφτά. στον βαθμό που μας αφορά σαν ΠΑΕ και μπορούμε να προσφέρουμε θα το κάνουμε, αλλά και εμείς δεν μπορούμε να πούμε πως γενάν και τα κοκόρια μας και εμείς έχουμε προβλήματα και θα πρέπει να τα λύσουμε".

Έπειτα μίλησαν μερικοί οπαδοί, οι οποίοι έβαλαν κατά των μελών του ΔΣ του Ερασιτέχνη, φτάνοντας στο σημείο να τους ζητήσουν να αποχωρήσουν.

( http://prasinanea.gr/sports/article650375.ece )

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου