Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου 2010

Against modern football

Τα παραδείγματα αισχροκέρδιας στο "μοντέρνο" ποδόσφαιρο πλέον έχουν πολλαπλασιαστεί κατά πολύ και ένα πολύ πρόσφατο παράδειγμα είναι αυτό της διοίκησης της Zilina από τη Σλοβακία για τον αγώνα του Champions League με την Chelsea. Η διοίκηση λοιπόν της Zilina αποφάσισε να εκμεταλλευτεί στο έπακρο το συγκεκριμένο παιχνίδι ανεβάζοντας κατακόρυφα τις τιμές των εισητηρίων σχεδόν κατά 550%! Πιο συγκεκριμένα, η τιμή των εισητηρίων για τα πέταλα έφτασα τα 50 ευρώ (!) και μόνο για τα μέλη του συλλόγου ενώ για τα υπόλοιπα παιχνίδια η τιμή των ίδιων εισητηρίων ήταν 7 ευρώ!
Όπως είναι λογικό το γεγονός αυτό σήκωσε κύματα αντιδράσεων από τους οργανωμένους οπαδούς της Zilina. Η αρχή έγινε με διάφορα posts στο forum των οργανωμένων και ακολούθησε η εξής ανακοίνωση που είχε ως τίτλο "Ένα νεφρό για δύο εισητήρια για την Chelsea":

"Κατανοούμε ότι το ποδόσφαιρο αποτελεί επιχείρηση, αλλά το πιο σημαντικό πράγμα για εμάς είναι ότι το ποδόσφαιρο πρέπει να μοιράζεται στον κόσμο, το ποδόσφαιρο δεν είναι καθαρά μία εμπορική δραστηριότητα. Ο καθένας γνωρίζει ότι αυτές οι τιμές εισιτηρίων είναι υψηλές και αντιλαμβάνεται επίσης ότι θα πουλήσετε τα εισιτήρια και θα βγάλετε πολλά λεφτά, όμως δεν είναι μόνο 1 εβδομάδα, ούτε μόνο 1 χρόνος, αλλά για μία ολόκληρη ζωή περιμένουμε ένα ματς όπως αυτό. Εμείς, ως πιστοί φίλαθλοι της Ζίλινα, δίνουμε τα χρήματά μας όχι για να δούμε την Τσέλσι, αλλά για να δούμε την αγαπημένη μας Ζίλινα, πηγαίνουμε σε κάθε ματς, είμαστε αυτοί που δίνουμε 7 ευρώ για να υποστηρίξουμε την ομάδα σε κάθε ασήμαντο παιχνίδι πρωταθλήματος. Ταξιδεύουμε πολλά χιλιόμετρα, ερχόμαστε από όλη τη Σλοβακία, και ήμασταν κατενθουσιασμένοι που μοιραστήκαμε τη χαρά της πρόκρισης στο Champions League με τους ποδοσφαιριστές. Μόλις λάβαμε την πληροφορία για τις τιμές των εισιτηρίων καταλάβαμε ότι ως φίλαθλοι θα μπορούμε να παρακολουθήσουμε μόνο έξω από τις θύρες του γηπέδου.

Γνωρίζουμε ότι το γήπεδο θα είναι γεμάτο από πλούσιους ανθρώπους από τη Σλοβακία και τις γύρω χώρες. Αλλά είναι αυτό σωστό για τους θεατές που θα βρίσκονται εκεί να μην έχουν σπαταλήσει ούτε ένα σεντ για το σύλλογο ολόκληρη τη σεζόν; Είναι σωστό για τους παίκτες που έχουν δώσει τόσα πολλά να δώσουν το πιο δύσκολο παιχνίδι της ζωής τους χωρίς μία παθιασμένη υποστήριξη; Οι περισσότεροι από εμάς δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε στις τιμές, και αυτοί που μπορούν να βρουν τα χρήματα αισθάνονται τόσο αηδιασμένοι από τον τρόπο με τον οποίο τους συμπεριφέρθηκαν που απλά δεν θα αγοράσουν εισιτήρια λόγω αρχής.

Αντιλαμβανόμαστε τι κάνει ο σύλλογος, και θα το καταπιούμε, αλλά δεν θα το ξεχάσουμε. Ο σύλλογος δεν θα πρέπει ποτέ ξανά να εκπλαγεί εάν οι προσελεύσεις είναι χαμηλότερες στα παιχνίδια πρωταθλήματος. Το χειρότερο πράγματα σε όλη αυτήν την κατάσταση είναι ότι η ομάδα που θα πληρώσει περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη είναι αυτή που το αξίζει λιγότερο: οι παίκτες. Δεν γνωρίζουμε ποιος θα τους εμψυχώσει, ποιος θα τους απλώσει το χέρι μέσα από τα κιγκλιδώματα μετά το ματς. Θα γνωρίζει κάποιος από τις εξέδρες τα ονόματα των παικτών μας; Αξίζουν αυτό το πράγμα οι παίκτες που μας έφεραν ως εδώ;

Αυτή η ιστορία βρίσκεται παντού στις ειδήσεις. Ολοι γελούν με τη Ζίλινα. Θα έπρεπε να είναι ο μεγαλύτερος πανηγυρισμός για την ποδοσφαιρική επιτυχία μας, αλλά στην πραγματικότητα όλοι νιώθουμε φρικτά, σας ευχαριστούμε.

ΥΓ: Δεν προγραμματίζουμε κάποια χορογραφία για τον αγώνα, δεν θα υπάρξει οργανωμένη υποστήριξη, όχι επειδή δεν θέλουμε να το κάνουμε, απλά επειδή κανείς δεν θα βρίσκεται μέσα το γήπεδο να κυματίζει σημαίες και να τραγουδάει τραγούδια. Δεν θα ζητήσουμε φθηνότερα εισιτήρια, έχουμε την αξιοπρέπειά μας. Το πώς θα παρακολουθήσουμε το παιχνίδι θα ανακοινωθεί αργότερα, ένα πράγμα είναι σίγουρο, ότι θα διασκεδάσουμε!".

Πέρα από τους οργανωμένους οπαδούς όμως, αντιδράσεις υπήρξαν και από τον χώρο των ποδοσφαιριστών της ομάδας οι οποίοι εξέφρασαν δημόσια τη δυσαρέσκειά τους χωρίς όμως να υποστηρίξουν κάποια πλευρά εκτός από τον Μάριο Πετσάλκα ο οποίος βρίσκεται στην ομάδα από το 2004 και υποστήριξε ανοιχτά τους οπαδούς. Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι αντέδρασαν και οι οπαδοί της Chelsea όπου κι αυτοί θα έπρεπε να πληρώσουν 50 ευρώ για να παρακολουθήσουν τον αγώνα.
Η διοίκηση για να κατευνάσει τα πνεύματα άρχισε τις "προσφορές" δίνοντας το δικαίωμα σε όσους αγοράσουν εισητήριο για τον ευρωπαϊκό αγώνα, να μπορούν να παρακολουθήσουν με το ίδιο εισητήριο τον προηγούμενο αγώνα Πρωταθήματος για τον οποίο το εισητήριο θα ήταν γύρω στα 5-7 ευρώ.
Στον συγκεκριμένο αγώνα Πρωταθλήματος η Zilina κέρδισε δύσκολα 2-1, τα βλέματα όμως ήταν στραμμένα στις διαμαρτυρίες των οπαδών οι οποίοι για 60 λεπτά φώναζαν χαμηλόφωνα τα συνθήματα και εν συνεχεία είτε αποχώρησαν από το γήπεδο είτε σκορπίστηκαν στις γύρω θύρες, αφήνοντας στο πέταλο ένα πανό που σε μετάφραση έλεγε: "Είναι καλύτερα χωρίς εμάς;"
Όταν έφτασε η ώρα του αγώνα με την Chelsea, το γήπεδο γέμισε από σημαντικές προσωπικότητες της Σλοβακίες και κάποιους απλούς φιλάθλους που είχαν τη δυνατότητα να αγοράσουν τα πανάκριβα εισητήρια. Η απουσία των οργανωμένων από το γήπεδο έκανε μπαμ μέσα σε αυτό όχι όμως και απ' έξω αφού είχαν οργανώσει πορεία από την πλατεία Μαριάνσκε μέχρι το γήπεδο φωνάζοντας συνθήματα τα οποία ακουγόντουσαν ακόμα και μέσα σ' αυτό πριν την έναρξη του αγώνα. Στη συνέχεια, γύρω στο 30ο λεπτό του αγώνα, οι οπαδοί της Zilina πραγματοποίησαν μια "εξωγηπεδική" χορογραφία που έδειχνε τη φανερή αντίδρασή τους για ακόμα μια φορά.

Ιστορικά να αναφέρουμε ότι η Chelsea συνέτριψε τη Zilina με 1-4...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου